Tieši pirms 85 gadiem, 1930. gada 13. martā, tika oficiāli paziņots par jaunas planētas atklāšanu, un drīz tā tika nosaukta par Plutonu. Tomēr 2006. gadā notika traģēdija, un Plutonam tika atņemts planētas statuss. Tagad tā ir tikai pundurplanēta, kurai varbūt ir visbēdīgākais liktenis astronomijas vēsturē.

20. gadsimta sākumā amerikāņu astronoms Persivals Louels bija pārliecināts par devītās planētas esamību Saules sistēmā, taču to nevarēja pierādīt. Tomēr aizdomas pastāvēja daudzus gadus, šajā laikā potenciālo debess ķermeni sauca par Planētu-X.
Plutonu 23 gadus vecais amerikānis Klaids Tombo atklāja tikai 1930. gada 18. februārī, bet 13. marts tika uzskatīts par oficiālo aklāšanas laiku, kad Tombo telegrāfēja savu atklājumu Hārvardas koledžas observatorijā.

Tiesības dot vārdu jaunajam debess ķermenim piederēja Lūlas observatorijai. Ierosinājumi sāka nākt no visas pasaules, un visaktīvākā bija Luēlas atraitne Konstance – viņa piedāvāja vārdus Zevs, Persivals un Konstance, taču šie priekšlikumi netika atbalstīti.

Plutona vārdu pirmo reizi piedāvāja 11 gadus vecā skolniece Venisa Čedneja no Oksfordas, kura aizrāvās ne tikai ar astronomiju, bet arī ar seno mitoloģiju un domāja, ka romiešu versija par pazemes valstības grieķu dievu Plutonu būs tik pat tālu un pat tumšs kā jaunā planēta.

Daudzus gadus Plutons bija devītā planēta Saules sistēmā, bet divdesmitā gadsimta beigās sāka atklāt dažādus citus debess ķermeņus, tostarp lielākus par Plutonu. 2006. gada 24. augustā Starptautiskā astronomu savienība izveidoja terminu “planēta”, un Plutons pārstāja tam piederēt – kopā ar Erīdu un Cereru tas tika iekļauts pundurplanētu kategorijā, iegūstot banālo sērijas numuru 134340.

Mūsdienās zinātnieki ir atklājuši citus debess ķermeņus, un ir izvirzīta hipotēze, ka Saules sistēmā varētu būt vairāk nekā astoņas planētas, no kurām viena ir Ksena. Pagaidām Zeme tiek uzskatīta arī par planētu.

Starp citu, 13. marts jebkurā gadījumā ir svarīgs datums astronomijas vēsturē, jo 1781. gada 13. martā angļu astronoms Viljams Heršels atklāja Urānu. Tā bija pirmā planēta, kuru atklāja teleskops, pirmo reizi kopš seniem laikiem, kad Saules sistēma cilvēku acīs ir saredzama.

 

Author

Write A Comment